10 Tips voor het kopen van een overhemd


Waar moet u eigenlijk op letten als u een overhemd gaat kopen. Alle mannen kopen wel eens een 10 tips voor het kopen van een overhemdoverhemd, en in sommige gevallen koopt de vrouw het overhemd. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten als u op zoek gaat naar een nieuw overhemd. Wij zetten hieronder 10 eenvoudige tips voor u op een rijtje.Tip 1. Voor welke gelegenheid is het overhemdVooraleer u begint met het zoeken naar een nieuw overhemd, is het handig om te weten voor welke gelegenheid u het gaat gebruiken. Is het voor in uw vrije tijd of voor bij een kostuum. Dit is erg handig om te weten voor u begint met zoeken. Zoekt u een hemd voor in uw vrije tijd dan is dat natuurlijk heel anders dan wanneer u een hemd zoekt voor bij een kostuum.Daarom vindt u hier onder de 3 meest voorkomende situaties.

 

 • Vrije tijd
  
Hemden die u kan dragen voor in de vrije tijd zijn meestal hemden met een button-down. Bij hemden met een button-down kraagje blijft het boordje (kraagje) mooier zitten. Meestal dus ook gedragen zonder das. Maar de klassiekere man draagt deze hemden ook met das, maar dan vaak in effe wit of blauw. De vrijetijdshemden zijn vaak ook iets vrolijker van kleur, hebben vaker een ruitje, streepje of een aparte print. 
Vrijtijdshemden kan u overal kopen. Bij de grote warenhuizen of de grote internetshops. Maar veel leuker en beter is natuurlijk om dit bij de kleine middenstand of kleinere webshops te kopen: persoonlijkere en betere service, en mensen die echt weten waar ze over praten (zie tip 6).

 • Zakelijk
  
De zakelijke hemden zijn  de meest verkochte hemden. De keuze hierin is enorm. Denk alleen al een aan de hoeveelheid verschillende boordjes, motieven, kleuren, pasvormen, manchetten, armlengtes en natuurlijk de maten.
  De zakelijke hemden zijn boordmaten. Let hierbij wel op dat naar mate de boordmaat groter wordt ook de maat groter wordt. 
De meeste hemden worden vaak gedragen onder kostuum. Let hierbij dan vooral op de kleur in combinatie met een das. Als u geen das draagt, denk dan aan een leuke afwijkende binnenkant van de boord en manchetten. Een zakelijk overhemd is tegenwoordig ook redelijk sportief dus kan ook heel vaak gecombineerd worden met een jeansbroek of een andere vrijetijdsbroek. Je ziet steeds meer hemden gedragen worden na de kantooruren. Dit maakt het aanzicht natuurlijk een stuk beter voor de mannen.

 • Feestelijk

  Een hemd voor speciale gelegenheden zoals een trouwfeest of een Gala, een chique diner of naar de opera. Bij dergelijke gelegenheden draagt men vaak een smoking. Bij een smokinghemd, ook wel galahemd of ceremoniehemd genoemd, moet u letten op het volgende: draagt u er een met strik of met das? Met strik wordt vaak gekozen voor een hemd met vadermoordenaars boordje en met das voor een wijde boord. Nooit button-down. Bij de meeste galahemden zijn de knopen verborgen.

Samenvatting tip 1: Voor u gaat shoppen, bedenk dan voor welke gelegenheid u een hemd zoekt. Als u dit eenmaal weet dan wordt het allemaal een stuk makkelijker en gaat het een stuk sneller.

 
Tip 2. Hoe bepaal je de juiste boordmaatVroeger was het simpel. Toen had je een boordmaat en was het klaar. Tegenwoordig heb je een boordmaat, een pasvorm en mouwlengte. Nu even de tip waar je op moet letten om de juiste boordmaat te bepalen. De boordmaat is simpel gezegd de omtrek van je nek. Sla dus een meetlint om je nek en je weet de boordmaat. Meet u 39 centimeter, dan heeft u een boordmaat 39. Sommige vinden dit iets te strak en maken er 40 van. Van 39 naar 40 is dit geen probleem, maar van 40 naar 41 is dit wel een probleem. Want dan wordt ook direct de pasvorm groter. Want bij een boordmaat hoort ook een gewone maat. Zie de tabel hieronder.


Maten en Boordmaten tabel

Boordmaat

36

37-38

39-40

41-42

43-44

45-46

47-48

Maat

XS

S

M

L

XL

XXL

3XL
Samenvatting tip 2: Meet dus de omtrek van uw nek om de juiste boordmaat te bepalen. Als u dit niet weet, is het nagenoeg onmogelijk om online te shoppen naar een nieuw overhemd. In een winkel is dit natuurlijk geen probleem. In de betere winkels meten ze altijd even voor de zekerheid uw nek op.

 
Tip 3. Bepaal de juiste pasvormIn tip 2 vertelde ik u dat het vroeger allemaal simpeler was. Vanwege de nieuwe pasvormen is het winkelen voor de man een stuk lastiger geworden. Vroeger was er een overhemd of kostuum in een rechte pasvorm en men vond het fijn dat dit lekker ruim zat. Ik krijg nog regelmatig oudere mannen binnen die het zo ruim mogelijk willen laten zitten. Zij kiezen dus meer voor comfort dan voor uitstraling.


Maar waar moet u nu opletten als u een overhemd wil gaan kopen. Elk merk heeft zijn eigen benaming voor de pasvormen. Dit kan best erg lastig zijn voor de consument. Zo noemt OLYMP haar ruimste pasvorm Comfort fit en Ledûb en Seidensticker Regular fit. Maar tegenwoordig zijn er eigenlijk 5 pasvormen. Ik omschrijf ze hieronder even voor u:

Verschillende pasvormenNormaal getailleerd


De normale pasvorm is tevens de meest verkochte pasvorm. Deze hemden zijn licht getailleerd. Dit betekent dat de taille iets slanker is dan de borst en de onderkant.

 


Ruim getailleerd


Dit is de pasvorm die recht getailleerd is. Dit betekent dat de taille, de borst en de onderkant dezelfde omtrek hebben. Deze hemden zijn geschikt voor mannen met een buikje. Ook zijn deze hemden vaak te verkrijgen in hele grote maten zoals maat 50 en zelfs maat 54.

 


Extra getailleerd


Dit zijn de slim fit, body fit en tailored fit modellen. Deze hemden zijn extra getailleerd, en zijn dus extra smal om de taille. Vaak hebben deze hemden ook een speciale stretch in de stof zitten om ervoor te zorgen dat de hemden perfect op het lichaam zitten. Let hierbij goed op. Want veel van deze modellen zijn niet strijkvrij. Seidensticker heeft op dit moment de grootste lijn in strijkvrije slim fit hemden.

 


Super getailleerd


Het spreekt voor zich dat deze overhemden nog meer getailleerd zijn dan de extra getailleerde overhemden. Deze hemden zijn weer het nieuwste van het nieuwste en niet geschikt voor iedereen.

 


Klassieke getailleerd


Deze hemden komen niet veel meer voor. Maar voor sommige mannen is dit de ideale pasvorm. Deze hemden zijn vaak goedkoper, waardoor ook niet strijkvrij. De klassieke taillering is ruim op de borst net zo ruim op de taille maar wat wijder aan de onderkant.

 Samenvatting tip 3:  Let goed op! Zeker voor de online shoppers. Wat ik vaak zie, is dat mannen bij het eerste overhemd wat zij in de winkelwagen plaatsen de juiste pasvorm hebben gekozen, maar bij het 2e of 3e overhemd zij hier vergeten op te letten. Natuurlijk bellen wij dan even op om te vragen of u het juiste heeft besteld.
Tip 4. Welke boord heb ik nodig?Boorden vind ik zelf eigenlijk het meest vervelende onderwerp om over te schrijven. Want eigenlijk bepaald de fabrikant welke boord er op een hemd zit. Meestal vinden de mannen dit dan ook ok. Maar er zijn toch 3 soorten waar je even rekening mee moet houden.

 

Verschillende boordjes


De normale boord


Onder normale boord versta ik dat er niks speciaals aan is, behalve dat deze variëren van small naar extra breed (cutaway). Deze hemden zijn overal op te dragen, met of zonder das.

 


Button-down


De button-down of butto- under zijn de hemden die het boordje vasthouden d.m.v. een knoopje. Zo blijft bij het dragen zonder das de boord mooi recht op staan. Deze hemden worden dus regelmatig gekocht als men geen das wilt dragen.

 


Vadermoordenaars boordje


Dit zijn de hemden geschikt voor strikje en de speciale gelegenheden. Ook wel smoking of galahemden genoemd. Waarom ze vadermoordenaars heten ben ik nog steeds niet achter. Als iemand dit weet hoor ik het graag.

Samenvatting tip 4: Alles kan tegenwoordig met de boorden. Behalve een Vadermoordenaarsboordje met een normale das, dat kan niet verder kan tegenwoordig alles. Een button down met das zie je ook.
Tip 5 Welke mouwlengte moet ik kopen?Tegenwoordig is de mode veel preciezer dan vroeger, vandaar ook dat er tegenwoordig veel verschillende mouwlengtes zijn. Natuurlijk heb je de standaard korte mouwen en de lange mouwen. Maar bij de lange mouwen zijn er ook verschillende lengtes. Je hebt mouwen met verkorte armlengtes. Deze mouwen zijn meestal 58 centimeter lang en zeer beperkt leverbaar. De normale mouwlengtes variëren per merk tussen de 64 en de 68 centimeter. Let dus goed op welk merk voor u geschikt is. De extra lange mouwen gaan zo vanaf 69 t/m 72 centimeter. Let ook hierop dat dit per merk verschilt. Bij OLYMP heeft u de keuze uit 2 varianten extra lange mouwen. Een van 69 centimeter(volop keuze), en een van 72 centimeter (zeer beperkte keuze). De mouwen met dubbele manchet zijn vaak een centimeter langer dan de normale mouwlengte van een merk.
Mouwlengte Sleeve
Samenvatting: Lees goed de mouwlengtes van een merk. Hier zitten soms grote verschillen in. Zoek de mouwlengte die het beste bij u past.
Tip 6 Wat wil ik uitgeven aan een overhemd?De prijzen van overhemden variëren enorm. Er zijn al overhemden te koop vanaf €10,- oplopend tot €250,-. Ik ben van mening dat er niks goeds te koop is onder de €39,-. De kwaliteit is gewoon echt een stuk minder. We hebben echt alles geprobeerd maar niks is goed genoeg hiervoor. Het is echt brol en dat zie je van mijlen ver. Ik ben van mening dat een hemd niet meer mag kosten dan €150,- Ook hierin hebben we alles getest. Als voorbeeld de extreem dure hemden van Eton van €189,- waar de knopen vanaf vielen.

Tip wat betaal je voor een overhemd?

 

Wat ik in ieder geval vind, is dat u een overhemd moet kopen bij een kleinere winkel zowel online als offline. De grote warenhuizen en webshops hanteren vaak de verkoopsadviesprijs van de fabrikanten. Hier betaal je dus altijd teveel, en hier weten ze er vaak ook gewoon minder vanaf. Bij de fabrikanten zelf is het aanbod vaak net iets groter maar ook weer veel duurder. Daarom zou ik ook hier kopen bij de kleinere winkels ilv van de fabrikant. Het heeft nog veel meer voordelen. Bij de kleinere winkeliers is het persoonlijk contact vaak veel aangenamer en de kennis is veel breder. Daar zullen ze ook een eerlijk advies geven, en kunnen ze soms een ander merk aanbieden wat u veel beter zal staan of zal passen. Ook heb ik me laten vertellen dat als we allemaal €100,- per jaar minder uitgeven bij een multinational maar deze in plaats daarvan besteden bij een kleine middenstander dat het dan veel beter zal gaan met onze economie.

Samenvatting: Koop bij de kleinere detailbedrijven: deze hanteren vaak geen fabrieksadviesprijs en hebben vaak nog leuke extra aanbiedingen waardoor het voor u veel goedkoper wordt, en u kunt er zeker van zijn dat er voldoende kennis in huis is over de producten.
Tip 7 Koop ik online of offlineDit is voor iedereen persoonlijk. De meeste mannen zoals ik die ken vanuit onze fysieke en onlinewinkels hebben geen hekel aan winkelen, maar vooral passen. Het geluk is dat wij snel een maat kunnen bepalen omdat we al enige tijd ervaring hebben in de branche. Wat wij vaak meemakenTip online of offline kopen? is dat de vrouw op pad wordt gestuurd om een paar hemden te halen. Tegenwoordig neemt dit af omdat de man nu simpel en snel online kan bestellen. De meeste mannen weten dan ook hun exacte pasvorm en maat. Als je dit niet weet, ga dan zeker een keer naar een winkel en pas de juiste hemden die u wilt hebben. Onthoud de maat en bestel deze de volgende keer online.


Sommige mannen houden ervan om te winkelen en alles te passen. Voor hen is online shoppen dan ook niet echt weggelegd. In onze winkels komen de mannen graag shoppen, omdat wij een enorm aanbod hebben in overhemden en kostuums. Vaak nog voordeliger en betere kwaliteit dan de grotere winkelketens. Houdt voor online shopping rekening met de levertijd. Iedereen denkt dat alles de volgende dag geleverd kan worden. Helaas is dit een utopie in de kledingbranche. Houd er rekening mee dat de gemiddelde kleding binnen 5 werkdagen pas geleverd wordt. Een goede webshop levert dus binnen de 5 werkdagen. Maar het gemiddelde ligt op 5 werkdagen. Heeft u dringend kleding nodig ga dan naar de winkel.

Samenvatting: Koop online voor gemak en prijs. Koop in de winkel voor snelheid en voor de feeling met product en als u twijfelt over de maat. Koop altijd bij een online kledingwinkel die ook een of meerdere fysieke winkels heeft.Tip 8 Ik haat strijken, wat nu?

Er zijn vrouwen en mannen die overhemden strijken die niet gestreken hoeven te worden. Zij geloven simpelweg niet dat dit niet nodig is. Er zijn merken die zeggen dat ze strijkvrije overhemden hebben, maar dat echt niet zijn. Maar over het algemeen zijn de strijkvrije overhemden echt strijk- en kreukvrij. Onlangs was ik een weekend weg en had een hemd zo in mijn tas gedaan. Op zondagavond haalde ik dit hemd uit mijn tas (wat ik niet van te voren gestreken had) het hemd zat helemaal onder de kreukels. Maar trok het toch aan. Langzaam gingen de kreukels weg, na een halfuurtje het hemd aan te hebben waren de kreukels zo goed als weg. Als u me niet gelooft dan daag ik u uit om het eens te proberen om niet te strijken. Was uw hemden dan wel zoals aangegeven wordt. 
Er zijn ook hemden met stretch en die strijkvrij zijn. Eerlijkheidshalve durf ik hier nog niet mijn handen voor in het vuur te steken. Maar ik weet dat Seidensticker hier al heel ver mee is. En er is een nieuwe soort, de gepatenteerde hemden van Desoto. Deze zijn van een 100% Jersey-stof en hebben een enorme natuurlijke stretch en zijn strijkvrij. Echt een hemd om eens te proberen. Ik ben er zelf inmiddels een enorme fan van. Ik draag deze hemden graag. Vooral voor de bewegingsruimte.

Misschien herkent u deze nog, een fragment uit de serie "Frasier".
Samenvatting: Let goed op want niet elk merk is even strijkvrij. Vraag daarom eerlijk advies aan uw winkelier of webshop. Een fabrikant zal niet liegen maar ook niet beter weten.Tip 9 Hoe herken ik een kwaliteit overhemd?


Voor mij als vakman is het geen probleem om een goede kwaliteit te herkennen. Maar ik begrijp dat dit voor u als consument een probleem kan zijn. Zeker als u online koopt. Een foto kan de kwaliteit van een overhemd behoorlijk doen opkrikken. Trap daarom niet in mooie foto’s als u online koopt. Maar laat uw ervaring spreken. D.m.v. een hemd een keer te zien en te voelen. Als u eenmaal het merk vertrouwt dan zal het wel goed zitten. Beoordeel nooit een overhemd wat nog in de verpakking zit. Dit is namelijk onmogelijk. Want zeer kwalitatieve hemden zitten soms in een afschuwelijke verpakking en visa versa. Wrijf eens met je vingers over de stof, bekijk de stiknaden eens goed. Bekijk eens hoe de knopen vastzitten. Er is namelijk geen grotere ergernis als je knoop er afvalt zonder enige reden. Maar er is ook kwaliteit die je niet kunt zien op het eerste gezicht. Zo zijn er merken die continu andere maten voeren zonder dit te vermelden. Als je het dan gaat nameten, klopt er niks meer van. Goede kwaliteit herken je aan de stof. Deze mag niet te doorschijnend zijn, moet lekker aanvoelen. Tegenwoordig zijn de kwaliteitshemden ook veel dunner van stof. De dikte is dus niks zeggend voor de kwaliteit. Het gaat om de manier van weven van de stof. De stiksels laten niet los, zitten geen losse draadjes aan het hemd. De knopen zitten allemaal mooi recht. Sommige overhemden hebben een ballijn in de boord om zo de boord extra steun te geven.

Tip 9. Hoe herken ik een kwaliteit overhemd

Samenvatting: De stof is het eerste waar u naar moet kijken en voelen. Een dikkere stof is per definitie niet bete. De stof mag niet doorschijnen. Let vooral op de afwerking van de naden en de knopen. Kijk of er geen losse draadjes aanzitten. Als alles netjes is dan heeft u een kwaliteitshemd te pakken.Tip 10. Koop wat u zelf leuk vindt


Een hemd wat u zelf mooi vindt daar voelt u zich lekkerder in. Laat u daarom zo min mogelijk beïnvloeden door anderen. Mannen laten zich snel beïnvloeden  door hun vrouw of vriendin. Tip 10 koop wat u zelf leuk vindVrouwen hebben een hele andere kijk op kleuren. Zij houden van vrolijke kleuren en de meeste mannen houden van klassiek wit, blauw. De damesmode is daarom veel kleurijker dan die van de mannen. Een jurkje is er in 100.000 kleuren en motiefjes. Een overhemd is effe, geruit of gestreept, wit of blauw. Als u naar de herenmode kijkt van kostuums dan ziet u alleen grijs, blauw en zwart. President Obama heeft ooit de hele wereld over hem heen gekregen omdat hij een beige pak aanhad. (Lees BBC news: http://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-28977320 Waarschijnlijk een idee van Michelle :-)) Als u het echt niet meer weet, laat u dan adviseren door een winkelier.

Samenvatting: Koop wat u zelf leuk vindt en laat u zo min mogelijk beïnvloeden door anderen. Als u zich laat overtuigen, zorg dan wel dat u het leuk vindt. Bij enorme twijfels absoluut niet kopen.


 

Hierboven heeft u 10 tips kunnen lezen over het aanschaffen van een overhemd. Ik hoop dat u hier iets mee kunt doen. Ik zou het leuk vinden als u hieronder een reactie plaatst. Negatief of positief. Of laat me weten waar ik de volgende keer over moet schrijven. Als u het een leuk bericht vindt zou ik het super tof vinden als u het deelt op uw sociale media. Je mag mij ook persoonlijk aanschrijven: dries@hemdenonline.nl facebook.com/driesdegelder twitter.com/driesdegelder of via linkedin : https://nl.linkedin.com/in/driesdegelder Andere blogs van mij of over de herenmode kunt u vinden op degelderfashion.com/blog.html.Leuk dat je het hele verhaal gelezen hebt

Groetjes Dries