State of the Union: welke stropdas kiest Obama deze keer?

Vannacht vindt weer de jaarlijkse State of the Union plaats. Het is de dag waarop Obama zijn jaarlijkse toespraak geeft over zijn plannen voor het komende jaar. Voor veel Amerikanen en voor de wereldwijde pers een belangrijke dag want er zal veel duidelijkheid komen over de koers die Obama in zijn laatste jaar als president wil gaan varen. Maar wij zijn om een hele andere reden geïnteresseerd in deze toespraak. De afgelopen jaren hebben we de outfit van Obama steeds in de gaten gehouden. Dit jaar zijn we erg benieuwd naar zijn stropdas. We hebben hem zijn toespraak al een in een rode stropdas zien geven, maar hij koos in het verleden ook wel eens voor een blauwe stropdas. We geven wel eens vaker aan in onze blogs dat de kleur van je kleding van belang kan zijn voor de uitstraling die je hebt. Afhankelijk van de inhoud van de toespraak en de toon van de boodschap kan een bepaalde kleur de voorkeur hebben. Wat denken jullie? Laat het ons vooral weten in de reacties hieronder. Voor de mensen die niet weten wat de State of the Union precies is zullen we dit even kort toelichten.Obama Rood

De State of the Union is het beste te vergelijken met Prinsjesdag in Nederland. Op die dag komen de eerste kamer en de tweede kamer bijeen in de Ridderzaal. Tezamen staan deze kamers bekend als de Staten-Generaal. Tijdens de vergadering licht de Koning de plannen van de regering toe in een toespraak genaamd de troonrede. Iedereen heeft dit wel eens op TV gezien of is op deze dag naar Den Haag afgereisd. In Amerika is de State of the Union een vergelijkbaar evenement. Het is een jaarlijkse toespraak van het staatshoofd, in dit geval de President van Amerika. De toepspraak wordt gehouden in het bijzijn van het Congres. Dit bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. In de toespraak wordt de huidige staat van de Verenigde Staten bespraken en bespreekt de President zijn plannen voor het komende ambtsjaar. De toespraak vindt elke laatste dinsdag van januari plaats. Obama zal bij deze toespraak dus laten weten wat hij allemaal wil veranderen en wat voor regelingen hij door wilt voeren. Afhankelijk van zijn plannen kan hij dus kiezen voor een rode of blauwe stropdas. Over het algemeen is de toon van de toespraak van de President altijd positief en opbeurend. Het is dus niet de bedoeling dat de President een zwaarmoedige toespraak geeft, daarmee is een zwarte stropdas dus al uitgesloten.

De toespraak is inmiddels een traditie geworden in de Verenigde Staten. De eerst keer vond deze toespraak plaats in 1933. Daarvoor werden de plannen altijd schriftelijk aan het Congres medegedeeld. Dat gebeurde al sinds 1790. Toen stond de toespraak nog bekend als de 'Annual message to the Congress'. De eerste President die dit deed was uiteraard George Washington. Hij droeg waarschijnlijk geen stropdas destijds, tegenwoordig is de stropdas een veel belangrijker accessoire dan het destijds was. Bovendien zag de stropdas er toen ook heel anders uit.

Rood is een kleur waarmee men meestal opvalt. Wie een rode stropdas draagt trekt dus meteen de aandacht. Rood is een kleur van emoties en vooral van passie. De kleur staat dan ook vooral voor gevaar en liefde. De kleur rood wordt daarom veel gebruikt in het verkeer als signaalkleur of seinkleur. Dat de kleur rood met gevaar geassocieerd wordt kan ook te maken hebben met het feit dat bloed ook de kleur rood heeft. Als een soort instinct koppelen we deze kleur daarom aan gevaar. Het is ook de reden dat de kleur rood met woede en met oorlog wordt geassocieerd. De oorlogsgod Mars is bijvoorbeeld altijd in het rood afgebeeld (naar de Rode planeet). Het verklaart ook waarom de brandweer veel rode kleuren heeft. Rood is dus een emotionele kleur die wordt geassocieerd met woede en gevaar, maar daartegenover staat dus ook het passievolle karakter van deze kleur. Deze kleur wordt daarom ook met het hart en met liefde geassocieerd. De kleur rood is dus een passievolle en een kleur vol emoties. Wanneer Obama zijn toespraak veel kracht bij wilt zetten en met veel emoties zijn boodschap over wil brengen kan hij beste voor deze kleur kiezen. De keerzijde ervan is dat de opvallende rode kleur zijn tegenstanders ook meteen alerter maakt.

Daartegenover staat dus de kleur blauw. Deze kleur staat juist voor kalmte en vriendelijkheid. Als Obama een blauwe stropdas uitzoekt dan kan deze kleur er voor zorgen dat zijn tegenstanders misschien meer begrip kunnen tonen en daarom ook beter luisteren naar zijn verhaal. De kleur blauw staat ook voor puurheid en zuiverheid. We vertrouwen immers iedereen met blauwe ogen, toch? De puurheid blijkt uit het feit dat flessen water altijd blauw zijn en dat zwembaden altijd een blauwe gloed hebben. Daarnaast staat de kleur blauw voor vrijheid en eigenzinnigheid. Wanneer Obama zijn eigen koers op een rationele manier wil uitleggen en daarbij voor betrouwbaarheid wil gaan is een blauwe stropdas niet eens een slechte keuze. Wat denken jullie? In de reacties hieronder kunt je ons dat laten weten.Obama Blauw

Voor welke kleur Obama ook gaat. Hij had er goed aan gedaan zijn stropdas bij Hemdenonline te bestellen. We hebben een groot aanbod aan stropdassen. U heeft de keuze uit verschillende merken, breedtes en kleuren. We hebben dus gegarandeerd een stropdas in huis die past bij zijn overhemd en kostuum. Daar zijn we overigens ook heel benieuwd naar. Wij zitten vannacht in ieder geval voor de buis gekluisterd. Heeft u zelf binnenkort ook een belangrijke vergadering of presentatie? Zorg dan voor een mooie stropdas die past bij de toon en boodschap van uw verhaal. Bekijk daarom ons geweldige aanbod aan stropdassen op de website. Wanneer u vragen heeft over de stropdassen kunt u die natuurlijk altijd aan ons stellen. Het team van Hemdenonline staat altijd voor u klaar, tot slot wensen we u alvast veel winkel plezier toe! En vergeet niet die stropdassen te bestellen.