Wat voor effect hebben de kleuren van je outfit?

Iedereen wil er netjes uitzien op het werk. Een goed verzorgd uiterlijk en dito kledingstijl zorgen er voor dat de kans groter is dat je serieus wordt genomen. Wie er als een sloddervos bij loopt wordt eerder juist gewantrouwd. Zeg nou zelf, wanneer iemand een mooi kostuum en een stropdas aanheeft ben je eerder geneigd te geloven wat hij zegt. Dat zou andersom dan ook zo moeten werken. Daarom zorgen de meeste mannen ervoor dat ze altijd goed gekleed en netjes op het werk verschijnen. Dat geldt des te meer voor mannen die een leidinggevende functie hebben. Wanneer je leiding geeft moet je zelf ook het juiste voorbeeld geven. Maar wist u dat de kleuren van uw kleding ook van invloed zijn op uw gemoedstoestand en op uw uitstraling? Het is daarom ook erg belangrijk na te denken over de kleuren van uw overhemd, stropdas en kostuum. In de blog van vandaag staat daarom de vraag centraal welke kleuren zijn aan te raden en welke kleuren juist niet. Op die manier hopen we u tips te kunnen geven over de manier waarop u uw eigen gemoedstoestand kunt beïnvloeden evenals de manier waarop je je uitstraling kunt veranderen. De keuze voor een bepaald overhemd of een bepaalde stropdas is daar leidend in.

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de manier waarop we naar kleuren kijken. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekten een paar knappe koppen al kleuren een fysieke en mentale invloed op ons hebben. Zo kunnen kleuren onze hartslag, bloeddruk en ademhaling bijvoorbeeld beïnvloeden. Op mentaal vlak kunnen kleuren dus onze gemoedstoestand beïnvloeden. Uit al die onderzoeken is ook naar voren gekomen welke kleuren we het beste kunnen dragen op het werk. Een bepaalde kleur overhemd of stropdas is dus bepalend voor je eigen gemoedstoestand of je uitstraling. Zoals we in het begin in al zeiden kan dat van belang zijn voor het werk en de manier waarop je collega’s tegen je aan kijken. Het internet staat inmiddels vol met informatie over de invloed van kleuren in je kleding. Hieronder volgt daarover een korte samenvatting.

groen

De beste kleuren om naar kantoor te dragen zijn als volgt. De kleur is een goede kleur om te kiezen. Wie een groen overhemd of een groene stropdas draagt straalt harmonie en eensgezindheid uit. De kleur groen wordt geassocieerd met geld en vooruitgang. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan ‘groen licht krijgen’. Dat heeft natuurlijk een positieve uitwerking voor de werksfeer. Daarnaast is deze kleur ook nog eens rust voor de ogen. En dat is altijd prettig voor je collega’s. 

 

blauwDe kleur blauw staat voor waarheid en wijsheid. Wanneer je een blauw overhemd aanhebt of een blauwe stropdas omhebt dan zou je een kalme uitwerking op je collega’s moeten hebben. Altijd handig wanneer je een vervelende boodschap hebt voor je collega’s. Blauw wordt ook nog eens geassocieerd met intelligentie. Dan moet het dus wel kloppen wat je zegt. Vanwege de kalme uitwerking van de kleur blauw is dit een goede kleur om te dragen wanneer de situatie wat gespannen is. Trek dan vooral een mooi blauw kostuum aan.

 

Wie graag de nadruk wil leggen op zijn mannelijkheid moet de kleur bruin dragen. Ga maar na, veel mannen in de top van het bedrijfsleven hebben een mooi bruin kantoor met allemaal bruin leren en houten meubels. Denk aan het bruine café waar men zich vaak thuis voelt. Wie behoefte heeft aan een heel mannelijke uitstraling is een bruin kostuum of een bruine stropdas een goede keuze.

bruin

 

 

zwart

Wie zichzelf in nevelen wilt hullen kan voor een zwarte outfit kiezen. Zwart is een krachtige kleur die zowel mysterie als ernst uitstraalt. Met de kleur zwart kan je dus laten zien dat je boel wel degelijk serieus neemt. Voor de ijdele mannen onder is het zwart ook een goede keuze omdat het afkleedt. Je lijkt er dus wat slanker in. Wie serieus genomen wilt worden kan bijvoorbeeld kiezen voor een zwart kostuum met groene of blauwe details. The best of both worlds. 

Uiteraard zijn er ook kleuren die je NIET naar kantoor moet dragen. Ook daar besteden we wat aandacht aan vandaag in deze blog. De kleur geel is minder geschikt als kleding op de werkvloer. Laat je gele overhemden en stropdassen dus maar thuis. Geel is een blije kleur maar ook erg instabiel. In een geel kostuum stuiter je dus de hele werkvloer over. Daarnaast komt de kleur erg zwak over. Niet doen dus.

Grijs is een mooie donkere kleur maar voor de werkvloer minder geschikt omdat het een passieve kleur is. Je lijkt er energieloos door. Wie toch grijs wil dragen moet dit combineren met blauw. Dan heffen de kleuren elkaar een beetje op. Grijs zorgt er vooral voor dat het lijkt alsof je niet betrokken bent bij de zaak. De kleur zit in dit geval aan de andere kant van het spectrum. De kleur straal agressie en passie uit. Daarmee laat je zien dat je hart voor de zaak hebt maar dat je ook je hoofd kan verliezen. Op een gewone werkdag is de kleur rood dus een beetje te veel van het goede.

Zo ziet u maar dat kleuren een belangrijk onderdeel zijn van je outfit. Kies je kleuren daarom altijd bedachtzaam uit. Iedereen kan een nette outfit samenstellen. We weten allemaal dat een overhemd, een pantalon, stropdas en een jasje de norm zijn. Wie verder wilt kijken en ook wilt weten hoe je zelf een andere uitstraling kan geven moet goed nadenken over de kleuren die je stropdas, overhemd en kostuum hebben. Zo lijkt het allemaal toch weer ingewikkeld te worden. Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Kies gewoon de kleur waar je voor wilt gaan en wat je zelf prettig vindt.

Uiteraard bestaat ons assortiment uit allemaal verschillende kleuren stropdassen, overhemden, truien en strikjes. Bekijk het allemaal op Hemdenonline.nl!