OLYMP vs Seidensticker

OLYMP versus SeidenstickerAls we een battle zouden houden tussen deze 2 grote giganten, wie wint er dan? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar ik wil graag voor u de voordelen en de nadelen van beide merken eens op een rijtje zetten, om de keuze voor u zo simpel mogelijk te maken.

OLYMP warehouse

OLYMP

OLYMP is een echt familiebedrijf. Opgericht in 1951 door Eugen Bezner vanuit een washok in het ouderlijke huis. De eerste hemden werden gemaakt van militairen materialen en parachute zijde. De verkoop van deze hemden was meteen een groot succes. Eugen Bezner koos voor de Merk naam OLYMP. Gebaseerd op een Grieks gebergte.

OLYMP is producent van hemden, dassen, polo shirts en t-shirts en door de overname van Maerz in 2010 fabriceren zij ook truien. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door Mark Bezner.

Seidensticker Beilefeld


Seidensticker


Ook Seidensticker is een heus familie bedrijf. Dit bedrijf heeft een iets langere geschiedenis. Walter Seidensticker is in 1919 begonnen met het fabriceren van zijn eerste overhemd en had in zijn 1e jaar al een omzet van 70.000 Mark. Andere merken uit dezelfde fabriek zijn het Prium merk Jacques Britt, Redfort, Camel active en Bogner.

Seidensticker is voornamelijk overhemden producent. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door Frank en Gerd Olivier Seidensticker.

Beide merken hebben dus beide een waren hemden geschiedenis. En zijn ze ook bij die les gebleven. Beide fabrikanten focussen voor 99% alleen op overhemden.


Strijvrije overhemden OLYMP versus Seidensticker


Naar eigen ervaring moet ik zeggen dat de strijkvrij hemden van beide merken ook echt strijkvrij zijn. Dit in tegenstelling tot sommige andere merken die dit ook pretenderen te zijn. Seidensticker maakt al strijkvrije overhemden sinds 1956, en precies 40 jaar later komt OLYMP pas. Seidensticker loopt met de strijkvrije hemden nog steeds op kop. Want de Uno Super Slim en de X-slim hemden zijn ook strijkvrij in tegenstelling tot de Level 5 en de Nr.6 hemden van OLYMP die strijk arm zijn. Beide hemden zijnStrijkvrij echt strijkvrij. Hierin scoren beide merken echt heel goed. Ik heb al een paar keer een test gedaan hoe ze uit de wasmachine en ook droger komen door ze er allebei tegelijkertijd te wassen. Ik kon de verschillen niet zien, ook met dragen niet. Dus als u echt niet wilt strijken bent u aan het juiste adres bij deze hemden. Seidensticker fabriceert al strijkvrije hemden sinds 1954 en exact 40 jaar later komt OLYMP met strijkvrije hemden op de markt. Seidensticker heeft dan ook een veel groter aanbod van strijkvrije overhemden dan OLYMP. OLYMP heeft alleen de Luxor die strijkvrij is terwijl dit bij Seidensticker de alles is behalve de X-slim. Ik krijg nog steeds heel veel klanten in de winkel die toch de strijkvrije hemden nog strijken. Helaas geloven ze het nog steeds niet dat het niet meer nodig is. Geloofd u het? Hierin scoort Seidensticker dus veel beter gezien het vele grotere aanbod.Pasvormen OLYMP versus SeidenstickerBij OLYMP zijn er 5 verschillende pasvormen. Luxor modern fit is de normale pasvorm en is licht getailleerd (maat 37 t/m 48). Luxor comfort fit is de ruimen pasvorm en is recht getailleerd (maat 38 t/m 54). Level 5 Body fit (strijkarm)is de strakkere pasvorm en is extra getailleerd (maat 36 t/m 46). Tendenz Regular fit(strijk arm) is de klassieke pasvorm en is van onder iets wijder. De Nr. 6 Super slim (strijkarm) is strakste van allemaal en dus super getailleerd (maat 36 t/m 46). Tendenz Regular fit gaat langzaam verdwijnen. Dan blijven er nog 4 Pasvormen over voor OLYMP.

Bij Seidensticker gaat het nu nog een beetje anders. Maar in 2017 wordt alles anders. Maar nu heb je nog de Splendesto(strijkvrij) en Uno(strijkarm) Regular fit. Dit is de normale pasvorm. Maar deze is in de kleinere mate licht getailleerd maar naar maten de maten groter worden is deze recht getailleerd (maten 38 t/m 54). Schwarze Rose slim fit is het getailleerde overhemd (maat 37 t/m 46). Uno Super Slim is extra getailleerd (maat 36 t/m 45). De X-Slim is super getailleerd (maat 36 t/m 44). In 2017 krijg Seidensticker 5 pasvormen. 1. Comfort 2. Modern 3. Tailored  4. Slim en 5. X-slim. Binnen kort meer hierover.

Het is jammer dat er niet een branche organisatie is in de hemden wereld die 5 of 6 namen verzint voor de de verschillende pasvormen. Zodat het makkelijk wordt voor u als consument. Maar helaas elke fabrikant noemt het anders, en u moet dus goed opletten want Regular fit betekend bij deze 2 merken totaal iets anders.

OLYMP luxor Comfort fit


OLYMP Luxor comfort fit versus Seidensticker Splendesto


Beide merken beginnen bij maat 37 en gaan tot extreem groot maat 54. Vanaf maat 48 wordt het aanbod bij beide merken wel zeer beperkt. Seidensticker heeft nog een aanbod van 5 hemden in 52 en 54 waar OLYMP er maar 2 heeft. Maar in maat 50 heeft OLYMP een aanbod van ruim 26 hemden en Seidensticker maar 5. Hier scoort OLYMP dus duidelijk beter in.  Wij zijn benieuwd als Seidensticker in 2017 komt met comfort fit. Hier onder vindt u een maattabel van beide merken in comfort fit.

Hier onder ziet u een maat tabel. Hier kunt u qua pasvorm de verschillen goed zien
OLYMP versus Seidensticker comfort fit


Beide pasvormen zijn strijkvrij en kreukvrij. Hebben allebei een borstzakje en zijn ongeveer hetzelfde geprijsd. Gemiddeld gezien is OLYMP iets goedkoper.
OLYMP Luxor modern fit versus Seidensticker Regular fit


Beide merken gaan hiermee allebei vanaf 37 en gaan t/m 48. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat voor Seidensticker dit dezelfde pasvorm is als de comfort. Wij vergelijken deze 2 omdat bij Seidensticker de 

 

pasvorm wijzigt naar mate de maten groter worden. Ook hier in scoort OLYMP dus behoudend beter. OLYMP heeft echt 2 verschillende pasvormen. Maar 2017 is alles anders bij Seidensticker en dan kunnen we deze 2 echt met elkaar vergelijken.

Hier ziet u de tabel voor de licht getailleerde hemden:

OLYMP versus Seidensticker Modenr fit


Ook hier geldt dat beide pasvormen strijk en kreukvrij zijn, en ze een borstzakje hebben. Ook de prijzen zijn nagenoeg hetzelfde. Gemiddeld gezien is OLYMP hier ook weer iets goedkoper dan de Seidensticker hemden.OLYMP level 5 body fit versus Seidensticker Uno Super Slim

Dit zijn de overhemden van beide merken die extra getailleerd zijn. Beide hemden zijn dan ook enorm populair in de markt. Geen van beide heeft een borstzakje. Het grote voordeel hier is dat de Super slim hemden van Seidensticker strijkvrij zijn en van 100% katoen dit in tegen stelling tot de hemden van OLYMP. Deze zijn van 97% katoen en 3 procent stretch. En deze hemden moeten toch echt getrokken worden. Groot pluspunt dus voor de Super Slim hemden van Seidensticker. Qua maatvoering heeft OLYMP nog een maat 46 terwijl seidensticker gaat tot en met maat 45. Seidensticker is in de kleine maten iets slanker dan OLYMP maar vanaf maat 39 iets ruimer. Bekijk dus goed welke maat er het beste bij u past. Als je niet van strijken houdt is de keuze simpel :-)

Hieronder vindt u de tabel voor de extra getailleerde hemden

OLYMP versus Seidensticker Extra getailleerd


OLYMP Nr. 6 super slim versus Seidensticker X-Slim


Dit is voor beide merken een compleet nieuw terrein, en beide hebben dan ook zeer goed uitgepakt. Allebei zonder borstzakje en allebei strijkarm. Al hoewel Seidensticker zegt volgend jaar(2017) alles strijkvrij te hebben. Ook hier is Seidensticker weer in de kleinste maat kleiner dan OLYMP maar vanaf maat 37 al groter dan OLYMP. OLYMP levert hier t/m maat 46 en Seidensticker t/m 44 maar heeft geen maat 43. Maar ja wie draagt zo’n smal hemd in zo’n grote maat.


Hieronder vindt u de tabel voor de mega getailleerde hemden van beide merken

OLYMP versus Seidensticker mega getailleerdSeidensticker Schwarze Rose

5 pasvormen Seidensticker 

Seidensticker heeft nog een pasvorm wat tussen body fit en modern fit in zit. Dit is de Schwarze Rose. Deze pasvorm heet in 2017 Tailored fit. Dit is dus een hele belangrijke pasvorm. Veel mannen zoals u vinden de extra getailleerde overhemden veel te strak en de modern fit hemden hebben allemaal een borstzakje. Voor die mensen is de Tailored fit de ideale pasvorm. Deze hemden hebben allemaal geen borstzakje en zijn normaal getailleerd en natuurlijk geheel strijkvrij en kreukvrij.

 Score in pasvormen Seindensticker versus OLYMP

 


OLYMP heeft 4 pasvormen en Seidensticker 5. OLYMP heeft groter aanbod in comfort fit en hele grote maten. OLYMP modern fit hemden zijn net iets goedkoper dan die van Seidensticker. Met de extra getailleerde overhemden zijn de Seidensticker hemden strijkvrij, een enorme plus om voor Seidensticker Uno Super Slim te kiezen en niet voor de OLYMP Body fit hemden. En de super getailleerde hemden heeft OLYMP meer maten maar zijn die van Seidensticker strijkvrij vanaf 2017. Nu nog een gelijk spel maar straks zeker niet meer. Want als je een hemd niet meer hoeft te strijken dat is toch wel heel wat waard. Zeker voor de modern man die zelf strijkt (niet dus).


 


Boorden OLYMP versus SeidenstickerOLYMP heeft een aanbod van 9 verschillende boorden en Seidensticker heeft er 8. Natuurlijk hebben beide merken een andere naam voor de boorden. De nieuwste boord hebben ze allebei. De under button down. Dit wil zeggen dat de knoopjes zoals button down onder de kraag zitten en dus niet zichtbaar zijn. Hierdoor blijft de kraag mooi in model ook als u geen das draagt. OLYMP heeft al een heel groot aanbod van deze hemden. Wat ik dan van beide merken niet snap is dat deze in een standaard wit hemd nog steeds niet leverbaar is. Helaas gemiste kans voor beide merken. De kwaliteit van de boorden is nagenoeg hetzelfde. Maar als ik mijn klanten moet geloven dan zijn de boordjes van OLYMP beter. Deze blijven hun vorm heel lang behouden. Ook na vele wasbeurten. Van Seidensticker heb ik dit nooit gehoord maar ook nooit klachten gehad. Dus hier scoort OLYMP iets beter.


Mouwen en Manchetten OLYMP versus SeidenstickerManchetten


Zowel als bij OLYMP als bij Seidensticker zijn de manchetten verstelbaar in de grotere pasvormen. Dit is mogelijk vanwege een extra knoopsgat deze hemden zijn dan ook direct geschikt voor het dragen van manchetknopen. Als u een hemd koopt met dubbele manchtten dan krijgt u er geen manchetknopen bij geleverd. Bij beide merken niet. Wel zit er één klein knoopje bij. Maar deze is niet geschikt als manchetknoop en zit er alleen voor de sier in om het hemd mooi te presenteren.Knoopjes OLYMP versus Seidensticker

Ik heb ooit gehoord dat Seidensticker een patent heeft gehad voor het monteren van knoopjes zodat je deze nooit meer kon verliezen. Heel zeker ben ik hier niet meer van. Maar ik van beide merken zijn er nog nooit klachten geweest dat er knopen zijn losgelaten. Bij andere merken regelmatig. Hierin scoren dus beide merken zeer goed!


Algemene kwaliteit OLYMP versus Seidensticker

Beide merken hebben een hoogwaardige kwaliteit, zeker gezien de prijs. Maar menig duurder merk tipt nog niet aan de kwaliteit van Seidensticker en/of OLYMP. De afwerking van beide hemden is zeer nauwkeurig en de stoffen zijn nagenoeg hetzelfde. Van de OLYMP hemden hoor ik wel eens dat deze snel slijten. Dit heb ik nog niet eerde gehoord over Seidensticker. Zelf heb ik snel wat slijtage om de ellebogen bij een OLYMP hemd. Maar dit kan ook komen omdat de mouwlengte iets korter is bij een OLYMP dan bij een Seidensticker. Over het algemeen zijn het gewoon top hemden. Kleine winst voor Seidensticker hier.


Prijs OLYMP versus Seidensticker

De prijzen verschillen niet veel, ze worden beide aangeboden vanaf €59,95 of  €69,95 en soms €79,95. Dus dat is nagenoeg het zelfde. Een zeer acceptabele prijs gezien de hoge kwaliteit.

Accessoires OLYMP versus Seidensticker

Onder accessoires verstaan we het volgende: Manchetknopen en stropdassen. OLYMP biedt geen manchetknopen aan. Seidensticker wel in samenwerking met Starck Schmuck. Zo heeft Seidensticker een manchetknoop met logo. Een gemis voor OLYMP ik denk het wel. Wat de stropdassen betreft hebben beide merken een groot aanbod. En scoren zij allebei een dikke voldoende.

T-shirts OLYMP versus Seidensticker

Beide merken hebben een aantal t-shirts in hun gamma zitten. Seidensticker heeft een V-hals en een O-hals alleen in het wit. OLYMP heeft daarin tegen een veel groter aanbod. Zij leveren ook in het zwart. Maar ook in een Body fit en een zonder mouwen. OLYMP scoort hier dus veel beter in.

Polo’s & truien OLYMP versus Seidensticker

OLYMP heeft een heel groot aanbod van Polo’s en truien. Seidensticker heeft hier niks in. OLYMP heeft door de overname van Maerz enorm veel kennis in huis voor het fabriceren van truien. Ze leveren niet dezelfde kwaliteit als Maerz maar ze zijn dan ook een stuk goedkoper en de kwaliteit is prima. Groot gemis voor Seidensticker hier. Want een leuke bijpassende trui bij een nieuw overhemd is nooit weg.
Ook de poloshirts zijn een grote pre voor OLYMP. Zij leveren die in 2 pasvormen en beide zijn een groot succes. Alleen jammer dat er op de normale pasvorm een borstzakje zit. Ook weer een gemiste kans voor Seidensticker.

Fabrikant en partner OLYMP versus Seidensticker

In Nederland moet je zijn voor OLYMP bij de gebroeders Tuerlings. Dit zijn hele vervelende mensen. Ik schijn niet de enige te zijn die problemen heeft met deze mannen. In België moet je zijn bij Deboyser Agencies. Kris Deboyser is de beste agent die we kennen. Komt al zijn afspraken na, heeft een enorme kennis van het merk OLYMP en is vooral een heel fijn mens. Het bedrijf OLYMP is heel stug. Niks mag en alles moet, en zo communiceren zij ook. Als ze al communiceren. De export manager heeft nooit geen tijd. Loopt je straal voorbij op beurzen, en als er een probleem is durft speelt hij dit via een van zijn agenten. Dit geeft een heel naar gevoel, zeker als wij toch voor een aardig vermogen elk bij de firma bestellen. Dhr. Bezner daarin tegen de eigenaar is een aardige man.
Voor Seidensticker moet je in Nederland zijn bij Douwe van Soolingen een zeer aardige man met een enorme passie voor Seidensticker. In tegenstelling tot de gebroeders is dit wel een aardige kerel en dat hoor ik meer. In België praten we met de firma Jacrima. Prima agent nog een beetje wennen aan elkaar. De export manager van Seidensticker is een topper. Deze man komt zo nu en dan eens langs luistert naar je feedback en komt met zeer nuttige tips en tricks. Zoals u kunt lezen is het voor ons heel duidelijk. OLYMP groeit zo snel dat zij vergeten wie hun heeft gemaakt en Seidensticker is juist omweg om het allemaal samen te gaan doen met de winkeliers en zo hoort het. Seidensticker een dikke plus hier dus.

Omzetten OLYMP versus Seidensticker

In 2015 heeft OLYMP een omzet gerealiseerd van ruim 237 miljoen en Seidensticker 205 miljoen. Seidensticker levert in 80 landen en OLYMP iets minder. Dus OLYMP doet het omzet technisch natuurlijk veel beter. Waarschijnlijk zal dit beeld er ook nog zijn in 2016 maar in 2017 gaat er heel veel veranderen ik ben benieuwd.


Goede doelen OLYMP versus Seidensticker


OLYMP Bezner heeft een eigen stichting opgericht. Zij willen kansarme kinderen over de hele wereld een kans geven om opgeleid te worden. Dit is vooral de familie Bezner die hier erg actief mee is. Seidensticker investeert vooral in fabrieken in het oosten met geweldige voorzieningen. Meestal zijn de fabrieken in die landen erg erbarmelijk slecht. Maar Seidensticker steekt hier veel geld in. Zo hebben alle kantines airconditioning, zijn er sport velden en heel veel andere voorzieningen om voor de werknemers te zorgen. Tevens is de familie actief in de plaatselijk rotary club.

Samenvatting OLYMP versus Seidensticker

Wie is de winnaar? Ik denk dat u naar aanleiding van bovenstaande schrijven het beste zelf kunt oordelen. Maar laat ik het nog even samenvatten voor u.

OLYMP versus Seidensticker

Waar wint OLYMP:

 1. Groot assortiment Comfort fit t/m 50
 2. Boorden zijn veel sterker
 3. Groter aanbod button under boordjes
 4. Groter aanbod T-shirts
 5. Groter aanbod truien
 6. Groter aanbod Polo shirts
 7. Hogere omzet
 8. Eigen goede doelen stichtingWaar wint Seidensticker:

 1. Langere geschiedenis
 2. Veel groter aanbod strijkvrije overhemden
 3. Extra pasvorm
 4. Meer accesoires
 5. Fijner fabrikantIk denk dat OLYMP de duidelijker winnaar is. Maar als ik een hemd moest kopen ik misschien toch wel eerder geneigd zou zijn voor de hemden van Seidensticker. Minder slijtage, groter aanbod strijkvrije hemden, en een extra pasvorm zonder borstzakje (nu bekend als Schwarze Rose straks als Tailored fit). En qua prijs scheelt het niks!

Ik hoop dat u het een leuk stuk vond. Ik vond het in ieder geval leuk om te schrijven. Want het zijn 2 enorme overhemden reuzen en ik ben blij dat we ze allebei in ons assortiment hebben. Ik zie u graag in één van onze winkels of anders online.

Mocht u dit bericht helemaal gelezen hebben zou ik het leuk vinden als u dit bericht wilt delen op Facebook, twitter of op LinkedIn. Misschien kunnen we ook gelijk linken op Linkedin. U kunt met vinden onder de naam Dries de Gelder. Reageren op dit bericht kan ook hier onder of per mail. Mijn mail adres is dries@degelderfashion.com